donderdag 13 december 2007

Sjouwen? Zet je vrouw aan het werk!

Op m'n werk geven we medewerkers regelmatig tilcursussen. Aan personeel met rugklachten heb je nou eenmaal niks. En dat míjn rug niet veel kan hebben, heb ik al gemerkt bij m'n fitheidstest...
Nou hebben we ook regelmatig collega's (opvallend vaak vrouwelijke) die zwanger raken. En zo'n vrucht is in het begin nog best wel draagbaar, maar -zoals ik momenteel op m'n afdeling dagelijks zie- tegen het eind een behoorlijk gewicht. Het schijnt dat het gewicht aan de voorkant van het lichaam tegen die tijd met zo'n 30 procent toeneemt.
Onderzoekers vroegen zich af hoe het kwam dat een vrouw niet naar voren kukelt of vergaat van de rugpijn? Wat blijkt: de evolutie heeft hier mooi werk verricht. De rug van de vrouw is miljoenen jaren geleden anders in elkaar gezet dan die van een man.

Op de site van VPRO Noorderlicht wordt de volgende uitleg gegeven:

Het verschil zit hem vooral in de onderrug. Daar zit een kromming die bij vrouwen meer wervels in beslag neemt dan bij mannen. Die kromming zorgt ervoor dat als een vrouw haar heupen maar een klein stukje naar achteren kantelt (5,6 graden), de wervels in haar onderrug tot maximaal 28 graden kantelen. Bij zwangere vrouwen met een dikke buik zorgt dat ervoor dat het middelpunt van het gewicht weer recht boven de heupen en benen komt te liggen. Zodat de rug wordt ontlast.




Zo'n 4 miljoen jaar geleden leefde onze voorouder, de Australopithecus. Eén van de eerste mensachtige die op 2 benen liep. De onderzoekers vermoeden dat in deze periode de aanpassing heeft plaatsgevonden.

Dus mannen: de kratten bier en verhuisdozen voortaan laten sjouwen door de vrouwen! Zij zijn hier speciaal voor uitgerust en wie wil er nou ingaan tegen Moeder Natuur...

4 opmerkingen:

Nathalie zei

Hmm... leuk artikel, maar dat sjouwen dat zie ik toch niet zo zitten hoor...

Ron zei

Tsja, je kan het wel niet zien zitten, maar het is nou eenmaal je lot... En succes straks met de verhuizing! Jeroen en ik zullen met bewondering en respect toekijken!!

Nathalie zei

't Is stil hier... heb je soms andere dingen te doen? ;-)

Anoniem zei

hee oom

je moet je leuke logje wel bijhouden hoor !!!

want zoeken en vinden is leuker dan het gezochte gevonden te hebben !!!!

hihi doeii x je nichtje