Soms worden wetenschappelijke ontdekkingen bij toeval gedaan. De Canadese psycholoog Michael Masson zat op een bankje in het park, toen hij in de verte achter een hek een fietser zag rijden. Zo'n hek bestaande uit van die paaltjes met kettingen er tussen.
Hij wist dat de weg daar vlak was, maar hij zag toch duidelijk de fietser "hobbelend" rijden. Bij elke paal omhoog, en er tussenin weer omlaag. Een nieuwe vorm van gezichtsbedrog was ontdekt: de fiets-illusie!
Nog vreemder werd toen bleek, dat als je dichterbij kwam de beweging precies tegengesteld leek. Dus bij het paaltje omlaag en er tussenin omhoog. De snelheid van was niet van invloed.
Omdat een voorbeeld het beter kan uitleggen, moet je maar even hier klikken.
Toelichting (ongegeneerd gejat van Kennislink): Helemaal bovenaan zie je twee keer een stipje (de fietser) langs de golfjes (het hekwerk van paaltjes en kettingen) gaan. Het maakt niet uit of de ‘fietser’ snel of langzaam gaat: je ziet hem hobbelen, tegen de richting van de ‘kettingen’ in. Onderaan zie je twee keer dezelfde animatie, maar nu ‘van veraf’. Je ziet de ‘fietser’ nu mééhobbelen met de lijntjes: het lijkt alsof hij het ‘hekwerk’ volgt. Hoe dat komt, lees je hieronder. Voor de goede orde: het bolletje volgt in werkelijkheid gewoon een vlakke, rechte lijn zonder hobbels.
Op grote afstand kunnen je hersenen het voorwerp niet apart te zien van de achtergrond. Maar dichterbij gekomen proberen je hersenen dat te overcompenseren.
Bron: Kennislink en NRC
woensdag 4 februari 2009
Gezichtsbedrog
Geplaatst: 20:24
Labels: wetenschap
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten